Babka Pomarańczowa.

By | kwietnia 06, 2016 Leave a Comment
Kwaśna słodycz i orzeźwienie.

Babka pomarańczowa, to baba, której nie może zabraknąć na moim świątecznym stole. Tak samo szybko znika, jak szybko ją można przygotować. Zapraszam, a na pewno nie poprzestaniecie na pierwszym razie.





Przepis:

3 jajka
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyż. sody ( chociaż ja dodaję ciut więcej proszku do pieczenia, zamiast sody)
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki soku z pomarańczy
cukier waniliowy
skórka z pomarańczy ( świeża)
cukier puder do dekoracji lub lukier (przepis na lukier)

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie ubijamy dalej. Dodajemy żółtko - miksujemy. Następnie dodajemy: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, olej, skórkę z pomarańczy oraz sok.
Wszystkie składniki delikatnie ze sobą mieszamy, aby jajka nie opadły. Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy.

Pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach.

Po wystudzeniu, dekorujemy wg. własnej wyobraźni.

SMACZNEGO !


Nowszy post Starszy post Strona główna