Fit serniczek dla każdego.

By | kwietnia 15, 2017 Leave a Comment
 Alternatywa dla smakoszy.

Oto, obiecany przepis na tzw fit sernik, czyli sernik, ze zdrowszymi i chudszymi zamiennikami. Przy naszym świątecznym, często dość mocno zapełnionym stole, tradycyjnymi potrawami, lekki deser brzmi jak ukojenie dla naszego żołądka, wątroby i całego organizmu.

Łapcie przepis, może tez się zakochacie :D

Spód ciasta:


 9 łyżek otrębów orkiszowych (mogą być  także inne np. owsiane
 4 żółtka
 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao
 6 łyżek mleka

Czekoladę ścieramy na tarce, mieszamy z otrębami, dodajemy żółtka, mleko całośc mieszamy raz jeszcze. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie ugniatamy. Podpiekamy 10 minut w 170 st. C

Masa:


400 g. sera twarogowego
400 g. jogurtu greckiego
4 białka
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią( można dosłodzić miodem, brązowym cukrem itp)
2 budynie śmietankowe w proszku (bez cukru)
płatki migdałowe

  Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy  dodajemy cukier. Ser ( ja swój zmieliłam) mieszamy z jogurtem i budyniami, a następnie ostrożnie łączymy z pianą z białek. Pamiętajmy, mieszać masę najdelikatniej jak to jest tylko możliwe. Masę serową wykładamy na podpieczony spód, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy przez 50 minut w 170 st. C. Aby sernik nie opadł tuż po upieczeniu, warto nie otwierać piekarnika, tylko go wyłączyć i zostawić nasze ciasto w ciepłej temperaturze.

SMACZNEGO! :)
Nowszy post Starszy post Strona główna