Alternatywa dla smakoszy.
Oto, obiecany przepis na tzw fit sernik, czyli sernik, ze zdrowszymi i chudszymi zamiennikami. Przy naszym świątecznym, często dość mocno zapełnionym stole, tradycyjnymi potrawami, lekki deser brzmi jak ukojenie dla naszego żołądka, wątroby i całego organizmu.
Łapcie przepis, może tez się zakochacie :D
Spód ciasta:
9 łyżek otrębów orkiszowych (mogą być także inne np. owsiane
4 żółtka
1/4 tabliczki gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao
6 łyżek mleka
Czekoladę ścieramy na tarce, mieszamy z otrębami, dodajemy żółtka, mleko całośc mieszamy raz jeszcze. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie ugniatamy. Podpiekamy 10 minut w 170 st. C
Masa:
400 g. sera twarogowego
400 g. jogurtu greckiego
4 białka
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią( można dosłodzić miodem, brązowym cukrem itp)
2 budynie śmietankowe w proszku (bez cukru)
płatki migdałowe
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy dodajemy cukier. Ser ( ja swój zmieliłam) mieszamy z jogurtem i budyniami, a następnie ostrożnie łączymy z pianą z białek. Pamiętajmy, mieszać masę najdelikatniej jak to jest tylko możliwe. Masę serową wykładamy na podpieczony spód, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy przez 50 minut w 170 st. C. Aby sernik nie opadł tuż po upieczeniu, warto nie otwierać piekarnika, tylko go wyłączyć i zostawić nasze ciasto w ciepłej temperaturze.
SMACZNEGO! :)
Oto, obiecany przepis na tzw fit sernik, czyli sernik, ze zdrowszymi i chudszymi zamiennikami. Przy naszym świątecznym, często dość mocno zapełnionym stole, tradycyjnymi potrawami, lekki deser brzmi jak ukojenie dla naszego żołądka, wątroby i całego organizmu.
Łapcie przepis, może tez się zakochacie :D
Spód ciasta:
9 łyżek otrębów orkiszowych (mogą być także inne np. owsiane
4 żółtka
1/4 tabliczki gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao
6 łyżek mleka
Czekoladę ścieramy na tarce, mieszamy z otrębami, dodajemy żółtka, mleko całośc mieszamy raz jeszcze. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie ugniatamy. Podpiekamy 10 minut w 170 st. C
Masa:
400 g. sera twarogowego
400 g. jogurtu greckiego
4 białka
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią( można dosłodzić miodem, brązowym cukrem itp)
2 budynie śmietankowe w proszku (bez cukru)
płatki migdałowe
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy dodajemy cukier. Ser ( ja swój zmieliłam) mieszamy z jogurtem i budyniami, a następnie ostrożnie łączymy z pianą z białek. Pamiętajmy, mieszać masę najdelikatniej jak to jest tylko możliwe. Masę serową wykładamy na podpieczony spód, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy przez 50 minut w 170 st. C. Aby sernik nie opadł tuż po upieczeniu, warto nie otwierać piekarnika, tylko go wyłączyć i zostawić nasze ciasto w ciepłej temperaturze.
SMACZNEGO! :)
Komentarze
Prześlij komentarz