Przejdź do głównej zawartości

Wiosenne, kruche ciacha.

Proste, szybkie i smaczne!

Coraz szybciej depcze nam po plecach Wielkanoc, a co za tym idzie tyyyyysiąc spraw i rzeczy do załatwienia. Myślicie co przygotowac szybko i pysznie dla bliskich, ciesząc po drodze nie tylko podniebienie,a ale również i oko... Oto kilka moich przepisów Wielkanocnych, na pierwszy rzut kruche ciastka. Ich przygotowanie jest proste, a zabawy o drodze może być co nie miara.

Przepis:

125 g mąki ( 0,5 szklanki)
50 g cukru pudru ( 1/4 szklanki)
50g masła ( jedna łyżka)
1 jajko
szczypta soli oraz aromat, najlepiej waniliowy

Przygotowanie:

Zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki, aby schłodziło się przez ok 20 minut.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni.
Ciasto wyciągamy, dzielimy na części i przy użyciu wałka, tworzymy placki z których będzie można wykroić kształty ciastek.
Ciastka układamy na blachę i pieczemy przez ok. 8- 10minut .

Ciacha dekorujemy wg.własnej wyobraźni, przy użyciu lukru gotowego, bądź domowej roboty (przepisu na lukier).

SMACZNEGO!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Żyj dwa razy, kochaj raz / Recenzja

Stara miłość nie rdzewieje.

Człowiek – scyzoryk.

Kiedy Daniel Radcliffe, gra zwłoki.

Krampus, legenda o Złym Duchu.

Nie tylko rózga, straszy dzieci na święta.